Plantera träd för hälsosam trädväxt

Att tänka på när du ska plantera träd

Känns din trädgård tom, kanske rentav lite enslig? Det är då träd kommer in i bilden - att plantera träd kan göra underverk på många sätt, och fylla upp ett utrymme på ett perfekt sätt.

Känns din trädgård tom?

En trädgård ska vara ett ställe dit du kan vända dig till när du vill koppla av och njuta. Den bör vara optimerad med växter och grönytor för att maximera trivseln. Men många trädgårdar idag är alltför artificiella med endast en gräsmatta utan vidare komponenter. Är du en av dessa trädgårdsägare? Det är då träd kommer in i bilden - ett träd kan nämligen göra underverk på många sätt. Träd växer inte bara vilt var som helst av sig själva, utan de träd du ser i din stadsomgiving är oftast noggrant planterade. Vad man kanske inte vet är att träd kräver mer vård än man kan tro - kunskap, förberedelser och planering är a och o om man vill få till en lyckad plantering av ett träd. Sköter du den första planeringen på rätt sätt kan du se fram emot att få en trogen kompanjon som kommer leva och växa med dig mången år framöver. I och med att du planerat vart trädet ska stå, slipper du förmodligen behovet av en trädfällning i framtiden. 

Att tänka på när du ska plantera träd i trädgården

Om du inte är erfaren med plantering av träd kan du kontakta en arborist Thiboms Trädvård där vi står redo att hjälpa och svara på alla sorters frågor rörande träd. Men att plantera ett träd behöver inte vara ett stort eller överdrivet svårt steg, nedan går vi igenom hur en plantering skulle kunna gå till!

Först och främst måste du bestämma var du vill placera trädet och välja rätt träd för platsen. Tänk på trädets vuxna storlek, vilket klimat det trivs bäst i och om det behöver mycket eller lite solljus. När platsen är vald är det dags att förbereda jorden. Gräv en grop som är minst dubbelt så bred och djup som trädets rotsystem. Se till att jorden är väldränerad och blandad med näringsrik kompost. När du väl har grävt gropen är det dags att plantera trädet. Ta försiktigt bort trädets rotklump från krukan och placera den i gropen. Se till att trädets topp är i nivå med markytan och fyll sedan försiktigt igen med jord.

Efter plantering är det viktigt att vattna trädet ordentligt för att ge det en bra start. Under de första månaderna behöver trädet extra vatten för att etablera sina rötter. Se också till att ge trädet regelbunden skötsel, inklusive beskärning och gödsling.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och förbereda dig noggrant kan du plantera träd som kommer att bli vackra och livskraftiga inslag i din trädgård under många år framöver. Ta dig tid att vårda dina träd - det kommer att belöna dig med en vacker trädgård som frodas. 

Exempelträd du kan ha frågor om som vi hoppas vi kan svara på:

Äppelträd, ek, avenbok, tall, fruktträd, idegran, barrväxter, benved, bigarråträd, bukettapel, ginnalönn, glanskörsbär, gran, björk, buskar, olivträd, körsbär, japansk lönn, japansk körsbärsträd, pilträd

Ge dina dina träd den vård de förtjänar

När trädet väl är planterat och man gett rum för det att växa är det inte klart, då kommer nästa viktiga steg som inte får bortses - att vårda trädet. Detta kommer försäkra en säker och fin tillväxt och utveckling av trädet. En viktig faktor är att beskära trädet, detta görs i syfte att forma trädet och främja en hälsosam tillväxt. Genom att ta bort döda eller sjuka grenar minskar du risken för sjukdomar och skadedjur samtidigt som du stimulerar tillväxten av nya grenar och löv.

Utöver beskärning är det viktigt att ge trädet rätt mängd vatten och näring. Under de varmare månaderna behöver trädet regelbunden vattning för att hålla jorden fuktig och rötterna friska. Samtidigt kan du gödsla trädet med lämplig gödsel för att säkerställa tillräckligt med näringsämnen.

Att skydda trädet mot väder och skadedjur är också en del av vården. Du kan använda skydd mot gnagare och sätta upp stöd för att hålla trädet upprätt. Om du bor i ett område med starka vindar kan det vara en bra idé att binda upp trädet för att förhindra att det knäcks eller böjs av vinden.

Genom att ge dina träd den vård de förtjänar kommer de att trivas och växa sig starka och vackra. Ta hand om dina träd så kommer de ge tillbaka genom att visa dig sin vackra grönska.

Det är försteåligt om detta är ett lite för stort projekt för dina tidsramar eller kunskap. För att uppnå effektivitet, bästa möjliga vård och professionell expertis kan du stor med fördel kontakta oss på Thiboms Trädvård på telefon 0707-695 462 eller mail bjorn@thibomstradvard.se. Vi finns här för att hjälpa dig med alla dina frågor om träd och dess tillhörande vård!

Vanliga frågor och svar om att plantera träd

När är den bästa tiden på året att plantera träd?

Den bästa tiden för att plantera träd varierar beroende på trädets art och klimatet i ditt område. I allmänhet är våren eller tidig höst vanligtvis de bästa tidpunkterna. Våren ger trädet tid att etablera sig innan sommarens värme, medan tidig höst ger rötterna chansen att växa innan vintern.

Hur djupt ska jag gräva gropen när jag planterar ett träd?

När du gräver en grop för att plantera ett träd är det generellt rekommenderat att gropen är minst dubbelt så bred och djup som trädets rotsystem. Detta ger tillräckligt med utrymme för rötterna att sprida sig och etablera sig i marken.

Hur ofta behöver jag vattna mitt nyplanterade träd?

Det är viktigt att vattna ett nyplanterat träd regelbundet för att hjälpa det att etablera sig. Under de första månaderna efter plantering, speciellt under varma och torra perioder, kan trädet behöva vattnas några gånger i veckan. När trädet är etablerat kan du minska vattningen, men se till att vattna under torra perioder för att hjälpa trädet att överleva och växa.

 

0
Feed